WordPress, wat kan ik er mee?

WordPress is ongetwijfeld één van de snelstgroeiende webpakketten van dit moment. Maar als je dan besloten hebt om met WordPress je website te maken, waar moet je dan op letten? In deze blog een paar vragen voor starters.

Wat is WordPress? WordPress is een programma waarmee je zelf een website kunt maken. Er zijn twee soorten WordPress: een online- en een downloadversie. Voor de workshop van make your site zullen wij ons richten op de onlineversie, die je vind op wordpress.com. Je kunt daar redelijk eenvoudig een account aanmaken en je eerste blog plaatsen. De onlineversie van WordPress werkt met een paar honderd zogenaamde templates, dat zijn half afgebouwde basissites die je op een aantal punten kunt en moet aanpassen. Bij de ene template kun je meer aanpassen dan bij de ander. De downloadversie vind je op wordpress.org.

Kan ik met WordPress alleen bloggen? Met WordPress maak je eigenlijk een website die zich kenmerkt door een redelijk makkelijk toegankelijke inhoud. Ook al heb je de site niet zelf gebouwd, je kunt toch relatief makkelijk teksten aanpassen en hele pagina’s toevoegen. Je hoeft dus niet te bloggen, het regelmatig plaatsen van vakteksten of opinies. Je kunt er dus ook je website mee (laten) bouwen.

Wat maakt WordPress anders dan een ‘normale’ website? WordPress is zo populair omdat deze door de gebruikers eenvoudig is bij te houden en aan te passen. Dat doe je door de CMS, het Content Management Systeem. Dus een pagina toevoegen, weghalen of verplaatsten gaat heel eenvoudig. En natuurlijk, WordPress is van huis uit een blogtool. Dus als je regelmatig berichten (posts) plaatst over je vak, hobby’s of andere onderwerpen, dan maakt WordPress je het wel heel gemakkelijk. Tekst, foto’s en video zijn snel te plaatsen.

Bovendien kent WordPress heel veel templates. De meesten kosteloos, al stellen de makers van het ontwerp wel een vrijwillige bijdrage op prijs. Die templates kun je over het algemeen vrij eenvoudig via een interface (een schil rond de gecodeerde pagina’s) naar je smaak inrichten. Voor de echte designers is WordPress niet de meest ideale tool. Alles is aan te passen, ook de templates, maar het vergt wel wat meer kennis dan bij de gebruikelijke HTML-sites. Overigens kent WordPress ook veel design-templates, al moet daar vaak wel een (gering) bedrag voor worden betaald.

WordPress: wanneer wel gebruiken? Natuurlijk. Als je gaat bloggen, zou ik je zeker WordPress aanbevelen (al zijn er genoeg alternatieven). Maar ook voor het (laten) bouwen van een website in WordPress zijn er argumenten. Zo kan een site in WordPress eenvoudig met social media worden geïntegreerd. Dus als je website onderdeel is van een veel bredere online communicatie, kan WordPress een goede keuze zijn. Ook als je zonder een extra te bouwen systeem (CMS) makkelijk je website wilt aan kunnen passen, kan WordPress een oplossing zijn.

Ook werkt WordPress met veel zogenaamde Widgets. Dat zijn kleine handige programmaatjes die je met een kleine handeling in je website kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het zichtbaar maken van je Twitteraccount.

Kortom… WordPress is een hoogwaardig en eenvoudig systeem, waarmee je met behulp van templates je eigen website kunt maken. Er zijn veel verschillende templates, zodat je je website naar smaak kunt inrichten. Bovendien ben je niet meer afhankelijk van een webdesigner, omdat je zelf je website kunt onderhouden.

bron: onlineatwork